Millorar les biblioteques amb la cooperació
Inici > Programes i Serveis > MDC >
Què és?

Què és?

La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes.

La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació que li és pròpia al CBUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:

  • Impulsar la digitalització del patrimoni català
  • Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit
  • Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni
  • Facilitar els instruments per a la seva preservació

Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades relacionades amb Catalunya i/o el seu patrimoni i amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un número més elevat d'usuaris. La digitalizació dels documents la duen a terme les pròpies institucions que han de realitzar-la tenint en compte els paràmetres i criteris indicats en els "Estàndards de digitalització: requeriments mínims" que el CBUC actualitza periòdicament. La incorporació dels documents es realitza prèvia consideració dels drets de propietat intel·lectual que poden afectar a la seva explotació.

L'MDC es va posar en funcionament a finals de 2006 i actualment conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues (ARCA), fotografies, mapes, cartells, manuscrits, incunables i un llarg etcètera amb un total de més de 2 milions de documents relacionats amb Catalunya i procedents de 18 institucions diferents (universitats, biblioteques especialitzades, instituts, arxius, etc.).

Entre d'altres, s'hi poden consultar col·leccions tan importants com les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde (Guinea Equatorial), imatges sobre les formes de vida al camp des de finals del segle XIX, revistes publicades clandestinament durant la dictadura de Franco o, dins ARCA, el Diari Català, la Revista de Catalunya o la curiosa revista manuscrita Il Tiberio. També són destacables les col·leccions relacionades amb la guerra civil espanyola que permeten l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts.

En la pàgina principal de l'MDC es pot realitzar una cerca simple o avançada que consulta tant les descripcions dels documents com, si fa el cas, el seu text complet. També es poden consultar les institucions participants i les seves col·leccions amb una breu descripció del seu contingut, les pròximes incorporacions i informació tècnica relacionada amb el funcionament del repositori. També es troba disponible un núvol d'etiquetes amb les paraules més usades en els títols dels documents. Un cop realitzada la cerca es pot seleccionar entre visualitzar els resultats en col·leccions d'imatges, de text o en revistes d'ARCA i dins d'aquests es pot refinar la cerca per data, autor o matèria. Per a cada document s'ofereix la seva imatge i descripció que inclou les condicions d'ús del document i l'opció de generar automàticament un PDF per a poder descarregar i/o imprimir el document amb més facilitat.

El repositori MDC funciona amb el programa CONTENTdm d'OCLC. Aquest programa permet descriure les imatges amb estàndards internacionals de descripció i d'interoperabilitat que incrementen la visibilitat dels documents en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals com és el cas d' Europeana (portal europeu d'accés a col·leccions culturals que inclou actualment més de 15 milions d'objectes digitals) i OAIster (catàleg col·lectiu internacional que inclou més de 23 milions de registres que representen els recursos digitals de més de 1.100 col·laboradors).

Si voleu participar a la Memòria Digital de Catalunya o en voleu més informació podeu adreçar-vos a mdccbuc.cat.